Peckhamovské mimikry

    V průběhu jara, při procházkách přírodou, lze na vlhkých místech spatřit podivně vyhlížejícího plže. Zvláštnost tohoto plže spočívá v tom, že má jedno, nebo i obě tykadla zbytnělá, pestře zbarvená a ještě k tomu rychle pulzující. Jedná se o jantarku obecnou napadenou motolicí podivnou.

    Jantarka obecná (Succinea putris) je druh suchozemského plže z čeledi jantarkovití. Ulita jantarky je průsvitná, jantarově žlutá se 3-4 závity. Délka ulity je 1,5-3 cm. Obývá vlhké biotopy. Jedná se o typický druh vlhkých bylinných porostů. Často se nachází v blízkosti vody. Plži jantarky bývají často napadeny motolicemi podivnými (Leucochloridium macrostomum). Pro tyto červy je jantarka mezihostitel. V jejích útrobách (přesněji v trávicí slinivkojaterní žláze zvané hepatopankreas) se parazit nepohlavně namnožuje a larvičky putují tenkým kanálkem do velkého vaku, který jantarce zasahuje až do tykadla. Tenhle vak slouží v podstatě jako takový „inkubátor“ pro motoličí larvy. Je výrazně barevně pruhovaný (kombinují se tu zelené, žluté, hnědé a červené odstíny), a dokonce se ještě pohybuje! Pohyb spočívá v rychlém pulzování. Konečným hostitelem motolice podivné jsou zpěvní ptáci, v jejichž střevech červi posléze žijí. Motolice napodobuje jejich běžnou potravu. A, jak je vidět, daří se jí to! Popletený pták vidí barevného, pohybujícího se červíka a s vidinou pochoutky, sezobne ho. Motolice docílila svého.  Usídlí se v jeho trávicím traktu, dospěje a začne se rozmnožovat. Vajíčka odcházejí ven s trusem a nakazí se jimi další jantarka, čímž se cyklus uzavírá. Toto chování motolice podivné se označuje jako peckhamovské (agresivní) mimikry. Jde o jev, kdy parazit napodobuje kořist svého hostitele.

 IMG_4310

Jantarka obecná (Succinea putris) bez parazita

IMG_4366

Jantarka obecná (Succinea putris) napadaná parazitem Motolicí podivnou (Leucochloridium macrostomum)

IMG_4370

Jantarka obecná (Succinea putris) napadaná parazitem Motolicí podivnou (Leucochloridium macrostomum)

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené a jeho autorem je Roman. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.