Nečekané setkání s jeřáby

Již několik let v tomto čase jezdím pravidelně sledovat a fotografovat tok tetřívků obecných.  Tetřívky fotografuji tak, že brzy ráno, ještě za tmy vyrazím do Krušných hor, kde postavím kryt a čekám, zda se tetřívci objeví. Tentokrát mě však z poklidu v krytu vyrušilo troubení jeřábů. Zprvu jsem troubení nevěnoval pozornost, ale po čase jsem si říkal ty zvuky znám. Ten kdo jednou uslyší troubit jeřáby, tak na to hned tak nezapomene. Já jsem poprvé viděl a slyšel jeřáby v Maďarsku. Na pozorování tahů jeřábů se do Maďarska jezdí poměrně často. Je to zážitek na celý život, když vidíte a slyšíte přilétající stohlavá hejna těchto krásných ptáků, která nekonečně plují oblohou při západu slunce. Už bych jel zas. No, a teď jsem je slyšel opět. Tady v severních Čechách, na Krušných horách jeřábi?

Troubení jeřábů však mluvilo jasně, jsou to jeřábi. Přemýšlel co dál, chtěl jsem je vidět. Z krytu nebylo vidět nic, ani tetřívci. Tak jsem rychle sbalil, vše. Kryt, stativ, fotoaparát a rychle k autu. Jeřábi se stále ozývali, tak nebylo těžké po pár kilometrech jízdy zjistit, kde jsou. Vzal jsem si stativ, fotoaparát a dalekohled a v krytu křoví a stromů jsem je asi po půl kilometru od cesty spatřil. Byli dva. Jednalo se o jeřáby popelavé (Grus grus). Jde o velkého ptáka, většího jak čáp, z čeledi jeřábovitých.   Chodili po vlhké louce a troubili. Občas se zastavili a sebrali potravu a opět charakteristicky zatroubili. Přiblížil jsem se k nim tak zhruba na 300 – 400 metrů. Nechtěl jsem jít blíž, abych je nevyplašil. Byl jsem nadšený a stačilo mi to takto. V krytu keře jsem pomalu rozevřel stativ a nasadil fotoaparát a zkusil první snímky. Po kontrole snímků na displeji fotoaparátu vzdálenost od jeřábů byla znát, ale blíže jsem nechtěl. Říkal jsem si lepší takto, než je vyplašit a nemít nic. Pozorováním jeřábů jsem strávil necelou hodinu, pak jsem opatrně vycouval a odjel domů. Byl to zážitek.

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené a jeho autorem je Roman. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.