Veverka obecná (Sciurus vulgaris)

Venku je mráz až praští, a tak mám čas na zpracování fotografií z léta. Konečně dojde na mé oblíbené roztomilé veverky. Fotografovat veverky je zábava. Je pořád se stále na co dívat. Poskakují sem a tam, občas se zastaví, aby něco snědly, a už poskakují dál.

     Tento malý roztomilý hlodavec jak asi každý z nás zná, žije na stromech. Na stromech si také staví hnízda, nebo obývá opuštěná hnízda dravců, dutiny stromů, popřípadě prázdné ptačí budky. Hnízdo je kulovité, spletené z větviček, vystlané mechem, trávou, listím, lýkem, peřím, zvířecí srstí a podobným materiálem. Veverka obecná si staví hnízda zimní a letní. Zimní bývá zpravidla jedno, letních hnízd si buduje několik, které podle potřeby, střídá.

Zbarvení srsti veverek je velmi variabilní, od sytě rezavé, přes kaštanově hnědou, tmavší hnědou až téměř černou s možnými šedavými odstíny, což je patrné především v zimě, kdy má srst většiny veverek šedavý nádech díky husté, šedé podsadě. Spodní část těla je až po spodní čelist jasně bílá, s ostře vymezenými okraji. Uvádí se pozorování i albínů. Různorodé zbarvení srsti je dáno spíše oblastí výskytu daného jedince. V chladnějším podnebí, ve vyšších nadmořských výškách a v jehličnatých lesech převažují veverky tmavě zbarvené, kdežto v teplejších podnebných podmínkách, nížinách a listnatých lesech převažují veverky rezavě zbarvené. Tmavě zbarvené veverky mívají hustší srst, kdy tmavé zbarvení jim také dává výhodu v hustých jehličnatých lesech lepšího „maskovíní“ před predátory. Rezavé veverky s méně hustou srstí mají naopak výhodu ve světlejších smíšených a listnatých porostech.

Potrava veverek je rozmanitá. Na podzim se krmí převážně různými lesními plody, v zimě semeny šišek.  Na jaře se ve veverčině jídelníčku objevují různé pupeny a mladé výhonky stromů. Veverka není výhradně vegetarián, občas si pochutná na různém hmyzu nebo i ptačích vejcích, či ptáčatech.  Veverky jsou, známe také tím, že si tvoří různé spižírny, kde si ukládají část nalezené potravy.

S veverkou obecnou se nejčastěji setkáme v parcích, nebo na zahradách.  Kde můžeme veverku také nejčastěji také fotografovat. Veverky v parcích jsou zvyklé na lidi, kteří je i mnohdy krmí. Určitě i Vás v parku veverky žijí, tak neváhejte a vyrazte je fotografovat. Určitě se fotografie podaří.

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené a jeho autorem je Roman. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.