Vzácné setkání

Při svých cestách přírodou člověk občas potká mimo běžně žijících živočichů i vzácnější druhy. Při jedné takové jarní cestě za vodními druhy ptáků, kdy jsem navštívil malý rybník Bettynka u města Most, jsem pozoroval vzácného návštěvníka našich stojatých vod husici rezatou.

Husice rezatá  (Tadorna ferruginea) je středně velký druh ptáka, který je příbuzný kachnám. Vyskytuje od severní Afriky až po jižní Čínu. Občas bývá pozorována i mimo oblast pravidelného výskytu a ojediněle se vyskytuje i v České republice. Jednoho březnového rána, plného jarního slunce, jsem měl to štěstí ji pozorovat. Pozoroval jsem jeden kus, samce. Husice se zdržovala v blízkosti kachen divokých a hus velkých. Většinou osamoceně plavala v blízkosti hus. Často se také osamoceně zdržovala na okraji rákosiny, kde se aktivně živila. Náhle se pár hus velkých zvedl z hladiny vody, s hlasitým kejháním obkroužil vodní plochu a což husici dalo pravděpodobně podmět k letu.  Společně s husami odlétla. Od té doby jsem ji již na lokalitě nepozoroval.

Husice rezatá, jak název napovídá je zbarvena rezavě hnědé, konce křídel a ocas jsou černé. Toto zbarvení je u obou pohlaví stejné. Samec se odlišuje černou páskou na krku a poněkud tmavším zbarvením hlavy. Zobák a nohy jsou černé. Je o málo větší než naše kachna divoká. Délka těla je 58 – 70 cm, rozpětí křídel 110 – 135 cm a hmotnost 1,1 – 1,6 kg. Živí se převážně rostlinnou potravou a vodním hmyzem. Ve své domovině husice rezatá obývá zarostlé břehy mělkých jezer mimo lesní oblasti. Zajímavostí jejího chování je, že si často přivlastňuje cizí mláďata a bojuje o ně s jejich rodiči. Husice rezavá je často chována v zoo, v minulosti i pod známým názvem husa (husice) rudá. To, zda se jednalo o ptáka, který unikl z chovu u nás nebo jedince který se při tahu k nám zatoulal, nebylo poznat.

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené a jeho autorem je Roman. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.